Reining

 

Reining

Indbegrebet af reining er selvfølgelig ridning af den færdigtuddannede hest der rides med en hånd på tøjlen og styres ved pålægning af tøjlen på hestens hals, benhjælp og vægt. Hurtige accelerationer, fantastiske spins og spektakulære slidingstops, er nogle af de ingredienser vi ser i et veludført reiningprogram, der inden for western betegnes som reiningpattern.

Reining er westernridningens dressur.

Det er her der vises, hvad westernhesten formår i fysisk formåen og smidighed.
Læs herunder, hvordan diciplinen er bygget op og hvor manøvrerne stammer fra.

REINING: Betyder tøjling/styring . Indbegrebet af reining er selvfølgelig ridning af den færdigtuddannede hest der rides med en hånd på tøjlen og styres ved pålægning af tøjlen på hestens hals, benhjælp og vægtfordeling.
Hurtige accelerationer, fantastiske spins og spektakulære slidingstops, er nogle
af de ingredienser vi ser i et veludført reiningpattern (program).

GALOPCIRKLER: Under galopcirklerne skal hesten vise at den er lige under og mellem rytterens hjælpere. At den ved så lille indvirkning som muligt skifter fra store hurtige til små langsomme cirkler , ændrer retning og at den på indvirkning fra vægt og sæde ændrer tempo.
Cirklerne rides med en løs tøjle og hesten går I en valgfri holdning.
Der skeles dog til at hesten er eftergivende på bidet, dvs søger ind og ned ved kontakt.
De fleste reiningheste i dag gennemfører dog ridtet i en en lav samlet holdning

GALOPSKIFT: Når hesten skifter til modsat retning. skal den på en behagelig og ganske umærkelig måde uden de store indvirkninger kunne skifte galoppen. Der arbejdes med et såkaldt 'flyvende skift', hvor man egentlig slet ikke registrerer skiftet, hesten fortsætter bare umærkeligt i den modsatte galop. Skiftet kommer selvfølgelig bagfra.

SPINS: Et spin er en slags pirouette, hvor hesten drejer om sit indvendige bagben. Denne øvelse kan udføres ekstremt hurtigt.
Øvelsen hidrører fra kvægabejdet, hvor køer kan vende indtil flere gange efter hinanden. Hesten skal være i stand til at følge disse ekstreme bevægelser.
Der benyttes i hvert 'pattern' (program) 4 spins i hver retning.

SLIDING STOPS: Ved stops før vendinger eller ved indfangning af af dyr, er det vigtigt at hesten stopper på bagparten for at holde balancen. Det er naturligt for heste at sætte baghovene i jorden og glide, hvorefter den løbende sætter fra med forbenene, men de amerikanske hesteracer er ekstra godt udstyrede via deres muskulatur og stærkt byggede haser, til at holde stoppet ekstremt længe. Dette bevirker en mere skånende belastning for både rytter og hest, idet der så ikke kommer nogle hårde bump i ryg og ben.
Reininghestene er udstyrede med ekstra lange og brede bagsko, der nærmest giver en skieffekt. Selvfølgelig bevirker det at de kan slide længere, men skoene har faktisk også en understøttende virkning som gør at der ikke er slid på haserne af betydning.
Manøvren stammer fra specielt 'Calf Roping', fangning af kalve med lasso.
Hvis hesten her stopper for voldsomt, vil kalven have al for stor chance for at brække halsen. Derfor er det en fordel at hesten bremser blødere. I det moment den er bragt helt i stop skal den blive på bagparten for at holde rebet stramt, så kalven ikke kan løbe i pludselige ryk og dermed skade sig selv.

 

ROLL BACKS: Både en ko og en hest er fra naturens side i stand til
at vende på en femøre. Hesten skal være trænet til at vende direkte efter et stop og fortsætte I galop I modsattte retning i samme spor. Specielt i indhegninger, men også ved udskilning af dyr fra en flok er denne manøvre nødvendig.

 

TILBAGETRÆDNING/BACK UP: Bruges specielt til roping når cowboyen har indfanget dyret og hesten skal holde rebet stramt, her kan det ses at kalven løber mod hesten, men også ved manøvrering af kvæg.

 

BEDØMMELSEN: I reining kommer rytteren ind med 7o points, som gælder for at være en normalt god præstation. Ved hver eneste manøvre scores der nu op eller ned med fra ½ - 1½ point.
Får man 0 bliver man på stadiet, hvilket er godt gennemsnitsligt.
+ ½ = godt, 1= meget godt 1½ = ekstremt godt!
- ½ = dårligt, 1 = meget dårligt, 1½ = ekstremt dårligt!
Der gives sideløbende også en serie strafpoints for forskellige forseelser.
At gå ud af et reining pattern og være blevet på 7o er en præstation I sig selv.
Der er 11 forskellige programmmer, dommeren vælger et af de 11 og
det offentliggøres normalt senest en time før klassen starter.

 


Top